‘Bikes voor Zimbabwe’

Met de actie ‘Bikes voor Zimbabwe’ zamelt het Maartenscollege in Haren geld in om een container vol fietsen uit Groningen naar Zimbabwe te brengen. Daarmee steunt ‘het Maartens’ leerlingen in Chengeta, zodat zij makkelijker, sneller en veiliger naar school kunnen. Bezoekers van de Open Dag van het Maartenscollege op 29 januari kunnen via hun mobiel geld doneren voor deze actie.

Het is een jaarlijks terugkerend onderdeel van het internationale onderwijs op het Maartens: een kleine groep leerlingen krijgt de kans een ontwikkelingsland te bezoeken. Dit jaar gaat de school, net als vorig jaar, naar Zimbabwe. Tijdens de reis brengen zestien leerlingen en begeleiders onder andere een bezoek aan het dorpje Chengeta, iets ten zuiden van de hoofdstad Harare. Hier staat een kleine school waar leerlingen vanuit de wijde omgeving naartoe gaan.

“Sommige leerlingen moeten hiervoor drie à vier uur lopen”, zegt initiatiefnemer Karel Karsten. “Dat kost veel tijd, die ze ook nuttiger kunnen besteden. Bovendien lopen de leerlingen deels door het donker, wat gevaarlijk is, vooral voor de meisjes. Met een fiets kunnen de leerlingen veel sneller, gemakkelijker en veiliger naar school. De school gaat ook leerlingen opleiden tot fietsenmaker, zodat de fietsen ter plekke gerepareerd kunnen worden.”

Tikkie

Alle leerlingen van het Maartenscollege komen in actie om geld in te zamelen voor ‘Bikes voor Zimbabwe’. Het verschepen van één container fietsen uit Groningen naar Zimbabwe kost namelijk ongeveer 8.000 dollar, dat is ongeveer 7.200 euro. Alle leerlingen die meehelpen bij de Open Dag dragen daarom een shirt met achterop een QR-code. Wie de code scant, kan via Tikkie eenmalig een bedrag overmaken. Bezoekers van de Open Dag kunnen zo eenvoudig aan de actie doneren via hun mobiele telefoon.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Karel Karsten van het Maartenscollege, telefoon 06 1206 2902. Meer info is ook te vinden op de website Both Sides Now